Werken in de beveiligingssector, dat zag Eric Warmerdam zichzelf niet voor eeuwig blijven doen. Hij zocht zijn heil in zijn grote liefde: (kick)boksen en zette een school op voor de vechtsport in Almere-Buiten. Inmiddels is Seconds Out een kweekvijver voor nationale en internationale talenten en is het een uitlaatklep voor de recreatieve bokser.

Seconds Out is gevestigd in de Bouwmeesterbuurt. Binnen in de grote zaal versieren tientallen posters van bokslegendes en –wedstrijden de muren. Tussen die posters hangen foto’s van krantenknipsels over de boksschool en een foto van een bruinharige tiener. Zijn broekje is kort, aan de puntjes van z’n haren bungelt een druppel zweet en de linkervoet hangt op ooghoogte van zijn tegenstander. Eric Warmerdam in zijn jonge jaren poseert in bokshouding voor de foto.

De grote trainingshal wordt gevuld met loopbanden om de conditie te verbeteren en boks zakken om flink op los te slaan. Te midden van alles staat een immense ring van blauwe en rode touwen, waar Warmerdam zijn pupillen klaarstoomt voor het echte werk.

Momenteel is de bokscoach veel bezig met de nieuwe generatie, die met Romano Marengo, Mauk Reijnen en Ilsury Hendrikse als zeer talentvol kan worden beschouwd. ‘Met hen ga ik naar toernooien in Korea en Japan, maar ook in Europa. De organisaties van de toernooien betalen de vlucht en het verblijf en de boksers doen een fantastische ervaring op’, zegt Warmerdam.

Seconds Out is echter niet alleen gericht op de competitieve kant van het (kick)boksen. ‘Ongeveer 95 procent van de leden is een recreatieve bokser. Die mannen en vrouwen vinden het heerlijk om hard te trainen en fit te blijven. Bovendien vinden zij het gezellig om met elkaar die passie voor het boksen te delen en met elkaar te sporten.’

Zo is de boksschool niet alleen een plek om hard te trainen, maar ook om samen te komen met anderen die dezelfde passie hebben. Dat is te vergelijken met een andere sportclub, maar zeker niet met een sportschool, vindt Warmerdam: ‘Mensen die naar de sportschool gaan, kunnen niet zeggen dat zij sporten.

Er zijn vijf basisprincipes voor sport: lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie. Dat komt allemaal niet voor bij de activiteiten die je in de sportschool kunt doen. Bij (kick)boksen komt alles naar voren en kun je helemaal tot het uiterste gaan. Dat is zo prachtig aan de sport!’

Zoals gezegd is deze van origine Japanse en Amerikaanse vechtsport de grote jeugdliefde van Warmerdam. ‘Ik kon profvoetballer worden, maar ik viel van een ladder en toen viel die droom in duigen. Kickboksen kon nog wel en na één training was ik om. Juist vanwege die principes die ik net noemde, vond ik het direct een waanzinnige sport. Ik ben er nu al tientallen jaren mee bezig en zie mijzelf nog lang niet stoppen. Bovendien is het trainen en lesgeven in de sport het leukste wat er is. De mensen zijn gemotiveerd en dat prikkelt mij. Soms doe ik nog even mee en leer ik de jonge talenten van nu wat oude trucs. Dat zijn de mooiste momenten.’

 

 

Menu